2010. június 30., szerda

A Szajna parton

Először is bevásárolni megyünk, és szerencsére hamar rátalálunk a Franprix bolthálózat egyik üzletére a közelben. Bagett, vaj, tej, tojás, friss bazsalikommal gyúrt százaztészta, pesto, reszelt ementáli sajt, libamájpástétom, ásványvíz és vörösbor kerül a kosarunkba, és a csodafinom francia krémsajt, a fokhagymás boursin, amit Hollandiában ettem először a 80-as években, és szeretném, ha Györgyi is megkóstolná. Az árak nagyjából olyanok, mint otthon, de a boursin, ami a Corában 1500 Ft felett van, itt pontosan 1,80 euróba kerül, azaz harmadába.
Tele a hűtő, induljunk hát felfedezni Párizst, magunkba szívni a hangulatát! Az utcánk kivezet a rue Rivolira, ami egyenesen fut a Louvre-hoz, és tovább a Concorde-hoz. Mi most azonban a Szajna partján sétálunk, és a következő Művészek hídján, a Pont des Arts-on, ahol fiatalok piknikeznek a földön ülve, hátukat a korlátnak támasztva, átmegyünk a bal partra. Itt vannak a bouquiniste-ek, a tanulmányainkból is ismert könyvárus bódék, ahol antikvitásokat és régi folyóiratokat árulnak. A legelső 1891-ben a Voltaire rakparton jelent meg, mára számuk eléri a 245-öt. Séta közben a rakpart mellett emelkedő paloták homlokzatait is megcsodáljuk, az impozáns épületek minden ablaka - nem hiába hívjuk így - francia erkélyes, csipkésre kovácsolt vaskorlátokkal.
A következő híd után feltűnik előttünk az Eiffel torony égre rajzolódó sziluettje, és lassan kezdjük elhinni, hogy nem álmodunk! A Pont Alexandre III hídfőjéhez érünk, ami Párizs talán legszebb hídja, a róla lefutó út az Invalidusok dómjához vezet, aminek aranyozott kupolája csillog a napfényben, Napóleon igazán szép helyen nyugszik.
A Quartier Latin-en keresztül közeledünk a torony felé, de mintha incselkedne velünk, néha kibukkan a házak között, aztán a következő utca épületei mögött újra elbújik. Közben a negyed utánozhatatlan báját élvezzük. A Szajna kettészeli Párizs városát jobb és bal partra. A két oldalon található kerületekben érezhetően eltérő az életvitel. A jobb oldal elegáns és kozmopolita, míg a bal part - ahol most sétálunk - a művészek, és a bohémebb élet negyede.
A következő sarkon aztán kiérünk a Mars mezőre és a másik oldalán ott tornyosul az Eiffel!

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Zsazsa,kellemes irás,jó a stilusa...
útitársa lehettem egy kicsit...köszi..János..
Florida, Sarasota..