2010. június 30., szerda

St-Germain-des-Près

A pihenő után a Louvre-nál szállunk hajóra ismét, és a St-Germain-des- Près megállónál szállunk ki, hogy sétáljunk egyet a Quartier Latinben újra. A szűk kis sikátorok sok- sok galériát, bútorboltocskát és antikváriumot rejtenek. Egyszer csak egy kirakodóvásárhoz érünk, ahol különleges iparművészeti dolgokat kapni. Ékszereket, kézzel gyártott szappanokat, fonott árut és sok minden mást is.
Majd a St-Germain-des-Près apátsághoz jutunk, amit a negyed utcácskái ölelnek szorosan körbe. A bencés apátság Párizs legrégebbi temploma. Menjünk, nézzük meg hát belülről is!
A román stílusú falak között éppen mise zajlik, csendben leülünk, és átadjuk magunkat az áhítatnak. Meghatottan hallgatjuk, ahogy a kórus énekel, és búg az orgona, majd a pap zengő hangon, kristálytiszta francia kiejtéssel szónokol. Hallani ezt a gyönyörű francia beszédet az évszázados falak között visszhangozva, mindkettőnknek felejthetetlen. Egyszerre állunk fel a hívőkkel, és a mise végén felhangzik a Miatyánk franciául. Megtisztító és felemelő pillanat ez, és most már mi is elmondhatjuk IV. Henrik után, hogy Párizs megér egy misét!
Ez az élmény párizsi utunk csúcspontja, megkoronázása mindannak, amit láttunk és megéltünk utunk során. Hiábavaló is lenne elmesélni bármit ezután, talán csak annyit, hogy szerencsésen hazaértünk.

Nincsenek megjegyzések: